Bizar: Waarom je beter geen kant en klare salades kunt kopen in de supermarkt!

Wanneer je weinig tijd of geen zin hebt om in de keuken te staan maar toch gezond wil eten dan lijken kant-en-klare salades de ideale keuze.

Kwestie van de verpakking openen en smullen maar. Alles is gewassen en gesneden dus hoe makkelijk wil je het hebben.

We denken dat we gezond bezig zijn als we kiezen voor een kant en klare salade maar uit onderzoek is gebleken dat deze salades vaak meer bacteriën bevatten dan we denken.

Op de verpakking staat altijd dat de sla en groenten “gewassen” en “klaar voor gebruik” zijn, echter betekent dit niet dat ze volledig vrij zijn van bacteriën en andere ongewenste stoffen.

Het schijnt dus dat de manier waarop deze salades verwerkt en verpakt worden, juist een broedplaats voor bacteriën creëren.

Voordat de kant-en-klare salades in de schappen van de supermarkt belanden ondergaan ze een complex proces.

De groenten worden na het oogsten gewassen, gesneden en verpakt. Het klinkt en lijkt hygiënisch, maar er zijn een paar obstakels die de kans op bacteriegroei verhogen:

In grote tanks gevuld met water wordt salade vaak gewassen. Vuil en pesticiden worden op deze manier verwijdert maar het creëert ook een vochtige omgeving waarin bacteriën zoals salmonella en E. coli zich goed kunnen vermenigvuldigen.

De salade komt tijdens het snijden en verwerken in aanraking met diverse oppervlakken en machines. Mocht er een partij besmet zijn dan kan het zich heel snel verspreiden.

Om de sla langer vers te houden worden veel salades met een aangepaste zuurstofbalans in plastic verpakkingen verkocht. Dit kan een omgeving creëeren waarin bepaalde bacteriën kunnen gedijen.

Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum van enkele dagen maar ondanks dat geldt hoe langer in de koelkast hoe groter de kans op bacteriële groei.

    Uit onderzoek is gebleken dat kant-en-klare salades regelmatig bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

    De meest voorkomende boosdoeners zijn: E. coli, salmonella, Listeria en Pseudomonas. Van deze bacteriën kun je goed ziek worden.

    De kans is groot dat je denkt: “Ik eet al jaren kant-en-klare salades en ben nog nooit ziek geworden.” Dat is goed nieuws maar voedselvergiftiging door besmette rauwe groenten komt vaker voor dan je denkt.

    Besmette groenten en fruit zijn volgens cijfers van het RIVM een van de grootste oorzaken van voedselinfecties in Nederland.

    Vaak kan dit leiden tot enkele dagen maagklachten maar voor kwetsbare personen kunnen de gevolgen veel ernstiger zijn.

    Het is niet zo dat je kant en klare salades helemaal moet vermijden. Er zijn een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen om extra voorzichtig te zijn.

    Ook al valt er op de verpakking te lezen dat de salade gewassen en klaar is voor gebruik, was de sla altijd opnieuw voordat je het gaat consumeren.

    Het is belangrijk om de salade zo vers mogelijk te eten en dus niet dagen in de koelkast te bewaren. Hoe langer het in de koelkast ligt, hoe groter de kans dat bacteriën zich vermenigvuldigen.

    Staat de verpakking bol of zie je bijvoorbeeld vocht aan de binnenkant? Gooi de salade dan weg want de kans is groot dat er bacteriën in zitten.

    Tevens is het ontzettend belangrijk om de salade direct in de koelkast te zetten en niet uren op bijvoorbeeld het aanrecht te laten staan.

    Wil je geen risico nemen dan raden we je aan om verse groenten te kopen en deze zelf te wassen en te snijden!

    Scroll naar boven