Vanaf 2027 zullen huishoudens met zonnepanelen te maken krijgen met financiële nadelen.

Na de afschaffing van de salderingsregeling zijn de eerste energietarieven bekend en het ziet er niet heel rooskleurig uit. De energierekening kan hierdoor in sommige gevallen wel stijgen met 1000 euro per jaar, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Het eerste energiebedrijf dat de nieuwe voorwaarden voor 2027 heeft gepresenteerd is Greenchoice. Uit deze voorwaarden is naar voren gekomen dat eigenaren van zonnepanelen slechts 0,25 cent per kilowattuur ontvangen voor de stroom die ze terugleveren.
Dit is een minimaal bedrag. “Als je met twaalf zonnepanelen 3200 kWh per jaar teruglevert, betekent dit dat je zonnepanelen slechts 8 euro per jaar opleveren”, zegt Geert Wirken, een energiedeskundige van Keuze.nl, in het AD.
Boer William uit Beemte Broekland, krijgt nu nauwelijks iets terug voor de stroom die hij levert, dit terwijl hij een half miljoen euro in zonnepanelen heeft geïnvesteerd. Hij merkt dat de vergoeding voor het terugleveren steeds lager wordt.
De teruggeleverde stroom is vandaag de dag nog goed voor ongeveer 1000 euro per jaar, maar dit zal dus flink dalen. Voor veel huishoudens kan dit betekenen dat hun energiekosten tot wel 80 euro per maand kunnen gaan stijgen.

Alleen door zoveel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te gebruiken, kan men de gevolgen verminderen. Op dit moment wordt echter slechts ongeveer 30 procent van de opgewekte energie direct verbruikt.
In het verleden had de overheid de belofte gedaan dat huishoudens nooit zouden hoeven te betalen voor het terugleveren van zonne-energie. Toch blijft er vrijwel niets over voor zonnepaneelbezitters met 0,25 cent per kWh.
Energiebedrijf Engie heeft aangegeven dat klanten zonder boete mogen overstappen als de vergoeding tegenvalt in 2027. Hoe andere energiebedrijven zullen reageren blijft echter onduidelijk.
“Als je zonnepanelen hebt, zou ik nu geen contract langer dan één jaar afsluiten bij andere energieleveranciers dan Greenchoice of Engie, aangezien zij al transparant zijn over de situatie na 2027.”
Ondertussen heeft de onzekerheid rondom de afschaffing van de salderingsregeling de markt getroffen. De installatie van zonnepanelen is drastisch afgenomen, twee jaar geleden werden er nog drie keer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd als nu.