Wie nu al vindt dat koffie duur is kan zijn borst natmaken. De prijzen in de supermarkt schieten de komende tijd alleen maar verder omhoog, voorspellen analisten van Rabobank.

Het leidt ertoe dat consumenten minder koffie kopen. Ook zien leveranciers dat sommige organisaties kiezen voor alternatieven, zoals goedkopere bonen of oploskoffie.
De koffieprijs breekt momenteel alle records op de wereldmarkt, ziet Rabobank-analist Sebastiaan Schreijen.
„Voor het komende oogstjaar verwachten we weliswaar een prijsdaling van koffiebonen, maar door de vertraagde doorwerking van grondstoffen stijgt de koffieprijs in de supermarkt voorlopig nog wel even door.”
De wereldmarktprijzen voor bonen zijn in minder dan een jaar bijna verdubbeld, dat komt door slechte oogsten, logistieke problemen en voorraadvorming
In de Nederlandse supermarkten is dit ook zeker te merken daar de prijzen van pads, cupjes en pakken koffie met zo’n acht procent is gestegen.

Rabo-analist Francois Sonneville stelt dat het momenteel nog wel mee valt als je kijkt naar hoeveel koffiebonen nu kosten.
„Het duurt een tijdje voordat je de inkoopprijzen van bonen terugziet op het prijskaartje. Dat heeft te maken met leveringscontracten en de timing van onderhandelingen tussen branders en inkopers.”
Hij verwacht dat de hoge prijzen van bonen uiteindelijk wel zullen doordruppelen. „De huidige ontwikkelingen beloven weinig goeds voor de komende maanden.”
Analisten verwachten dat de prijs voor een kilo koffie in de supermarkt de komende maanden naar 20 euro gaat, begin 2024 lag de prijs nog rond de €15.
„Dat is puur op basis van de hogere prijzen van koffiebonen”, zegt Schreijen. „De overige kostenstijgingen waar partijen mee te maken hebben komen daar nog bovenop, zoals transport, voorraad en personeel.”

Dit zou kunnen gaan resulteren dat de supermarktprijs richting de €25 per kilo kan gaan. Door de strijd tussen supermarkten en fabrikanten zien we nu al lege schappen.
George Schoof van koffieleverancier MAAS, dat koffie levert aan zo’n 2500 organisaties, zegt dat de gevolgen van de hogen prijzen ook op de werkvloer merkbaar zijn.
„De bewegingen van de koffieprijzen zijn dusdanig dat veel klanten ons opbellen. Mensen willen niet minder koffie drinken, dus informeren bedrijven naar alternatieven.”
Dat kan door bijvoorbeeld het gebruik van minder machines, goedkopere bonen te nemen in plaats van dure maar ook door over te stappen naar oploskoffie.
„Al die dingen zien we”, zegt Schoof. „Logisch ook, want bedrijven hebben ook te maken met budgetten. Als de prijzen dan zo stijgen zul je soms keuzes moeten maken.”

Hij wil benadrukken dat koffie schrappen voor niemand een optie is. „Zeker in Nederland is koffie een primaire arbeidsvoorwaarde.”
”Het is onderdeel van onze cultuur. In Zuid-Europa zie je wel dat werknemers buiten koffie gaan halen, maar die slag zie ik ons hier niet maken.”
Bron: Telegraaf