De Ramadan is gestart en voor Fouad is dit dan ook een bijzondere tijd. Het is een maand van zelfreflectie, bezinning en verbondenheid met zijn geloof en familie.

Hij staat iedere ochtend ruim voor zonsopgang op om suhoor te eten – een lichte maaltijd die hem de energie moet geven om de dag door te komen zonder eten of drinken.
Hierna volgt het ochtendgebed en start zijn vastendag. Vanaf dat moment eet en drinkt hij niet meer tot zonsondergang, wanneer hij de vasten breekt met de iftar, vaak met dadels en een glas water, zoals de traditie voorschrijft.
Voor Fouad en miljoenen andere moslims is de Ramadan een heilige en vreugdevolle tijd, echter merkt hij dat er in Nederland weinig begrip voor is.

Op zijn werk loopt hij tegen obstakels aan. Collega’s vragen verbaasd waarom hij niet eens een slok water drinkt en ook maken ze grappen.
Zijn werkgever houdt geen rekening met het feit dat het lastig is om fysiek zware taken te doen zonder eten of drinken.
Pauzes worden niet aangepast en vergaderingen worden gepland rond iftartijd, wat betekent dat hij zijn vasten niet op tijd kan verbreken.

“Ik snap dat niet-moslims de Ramadan misschien niet helemaal begrijpen,” zegt Fouad. “Maar een beetje meer respect en rekening houden met elkaar zou fijn zijn.”
Hij wijst erop dat het merendeel van de moslims in Nederland wél respect tonen voor christelijke en Nederlandse tradities.
“Met Kerstmis en Pasen wensen we mensen fijne feestdagen, en we doen mee aan Koningsdag. Waarom is het dan zo moeilijk om rekening te houden met Ramadan?”

Hij hoopt dat er in de toekomst toch iets gaat veranderen, zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid om later te beginnen en eerder te eindigen, kunnen al veel verschil maken.