Nieuwe wet moet dit fenomeen in het verkeer aanpakken: ‘Rare vorm van sensatie’

Beelden van verkeersongelukken of geweldsincidenten verschijnen vaak razendsnel op sociale media, soms nog voordat familieleden op de hoogte zijn gebracht.

CDA en GroenLinks-PvdA willen dit tegengaan door het verspreiden van dergelijke beelden strafbaar te stellen. Het doel is om slachtoffers en nabestaanden beter te beschermen tegen de emotionele impact van deze beelden.

In het programma Nieuws van de Dag werd het voorstel besproken met misdaadverslaggever Mick van Wely, CDA-Kamerlid Derk Boswijk en Bert Renders, die in 2018 zijn zoon verloor bij een motorongeluk.

Volgens Van Wely is dit fenomeen de afgelopen jaren steeds erger geworden door de toename van sociale media. “Maar ik heb nooit begrepen waarom ernstige ongelukken worden vastgelegd. Het is een rare vorm van sensatie. En stel je voor dat je via sociale media moet horen dat je zoon, broer of zus is omgekomen bij een ongeluk. Dat is heel heftig.”

Voor Bert Renders werd deze nachtmerrie werkelijkheid. Zijn zoon verongelukte en binnen twintig minuten verschenen er al beelden online, nog voordat de familie was geïnformeerd.

“Mijn middelste zoon kreeg een pushmelding over een d0delijk ongeluk. Hij herkende de motor op de verspreide foto en een stukje van het kenteken. Alle informatie lag al op straat. Het was zeer traumatisch.”

De beelden verdwenen bovendien niet zomaar. Ze bleven circuleren, waardoor nabestaanden telkens weer geconfronteerd werden met hun verlies.

Derk Boswijk sprak met meerdere nabestaanden om een beeld te krijgen van de impact. Eén van de verhalen die hem bijblijft, is dat van een zoon wiens moeder door femicide om het leven kwam.

“Hij ziet die beelden steeds weer langskomen op sociale media. Zijn moeder was toen slachtoffer, maar elke keer dat het filmpje opnieuw opduikt, is ze dat opnieuw.”

De partijen willen dat het delen van dergelijke beelden, puur voor sensatie, strafbaar wordt. Ook hopen ze dat de wet mensen bewuster maakt van de gevolgen.

“Ik hoop dat er een paar veroordelingen komen, zodat mensen gaan nadenken voordat ze zoiets doen. In Duitsland is dit bijvoorbeeld al verboden,” legt Boswijk uit.

Bert Renders hoopt dat de wet een psychologische drempel creëert. “Foto’s maken en filmen is echt niet zo verkeerd, het kan mogelijk dienen als bewijsmateriaal. Maar denk even drie keer na voordat je het deelt.”

Scroll naar boven